Proje Yazılım Süreçleri

Yazılımın yaşam döngüsü ve yazılım sürecidir.


ANALİZ
Yazılım Analiz Süreci

Osoa olarak, analiz sürecine önem vermekteyiz. Projelerin %80 i analizin doğru yapılmaması sonucu başarısız sonuçlanmaktadır. Müşterinin isteği doğru okunmalıdır. Sunulacak çözüm için seçilen alt yapılar genişlemeye ve güncellemeye açık seçilmelidir.

Proje Nedir? kısmında belirtiğimiz 3N Sorularının cevapları detaylı olarak incelendikten sonra müşteride ürünü kullanacak kullanıcılardan en üst kadrodan en alt kadroya kadar fikirleri sorulmalı ve cevapları detaylı analiz edilmelidir.

Her Projede 3 adet dokümantasyon oluşturmaktayız;

İş Analiz Dokümanı
Proje de kullanılacak modüllerin hepsi detaylı olarak yazılır. Nasıl çalışacak, kim kullanacak, ne kayıt oluşturacak, nasıl raporlanacak gibi bilgiler detaylı olarak yazılır. Projenin tüm içeriğinin madde madde bulunduğu bu döküman defalarca güncellenerek son haline gelene kadar güncellenir. Bu dokümanın düzgün hazırlanması projenin akıbetini belirlemektedir. Doküman hazır olduğunda müşteri tarafındaki proje sorumlusuna onaylatılır.

Proje Teknik Dokümanı
Onaylanan İş Analiz Dokümanına göre Proje Teknik Dokümanı modül modül yazılmaya başlanır. Hangi veri tabanı, hangi teknoloji, hangi tablo kullanılacak çıkarılır.

Proje Gelişme Dokümanı
Bu doküman proje başlangıcında açılır ve bütün proje sürecinde genel yapıda değişik oldukça güncellenir. Proje ne zaman başladı, ne zaman ne yapıldı, ne değişiklik istendi gibi projenin tarihçesini tutmaktadır.

PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ

Proje geliştirme sürecinde Scrum methodolojisini kullanmaktayız. Tüm analiz bittikten sonra geliştirme sürecinde müşterimizinde bizimle birlikte olması gerekmektedir. Müşterimiz ile birlikte bütün yapılacak işleri, projenin kapsamına göre haftalık veya iki haftalık iş gruplarına ayırmaktayız.

Osoa Scrum Board

Her iş grubunun tamamlanmasından sonra hedefimiz, müşterimize demo ortamında çalışan bir modül çıkarmaktır . Her iş grubu bittikten sonra müşterimize ilgili sürecin raporlamasını sunarız. Bu sunumdan sonra müşterimiz ile birlikte, bir sonraki iş grubu için içeriğe karar veririz.

Waterfall tekniğinin aksine her iş grubu sürecinde Analiz, Tasarım, Kodlama, Test, Entegrasyon süreçleri tekrardan yapılır. Bu şekilde, müşterinin sistemin geliştirme sürecinde, haftalık veya iki haftalık süreçlerde, gidişatı görmesi ve istediği gibi müdahale etmesi özgürlüğü sağlanmış olur.

Müşteri ile ortaklaşa verilen karara göre projenin belirli bir bölümü üçüncü veya dördüncü iş grubu sürecinin sonunda canlıya alınıp kullanılmaya başlanabilir. İlerliyen iş grupları da doğru zamanlarda canlıya alınır. Bu şekilde proje geliştirmesi devam ederken sistem son kullanıcı tarafında kullanılmaya başlanmış olur.